Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Duális képzés 2024 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Duális képzés 
 
 
  
Hogyan épül fel a duális képzés?

A duális képzés a tanév hosszában, felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 3 vagy 3,5 éves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fogsz tölteni, és itt teszed le majd a gyakorlati vizsgákat is, illetve itt töltöd a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is. A cégek évente 4 hét fizetett szabadságot biztosítanak. Arra tehát készülj fel, hogy sűrűek lesznek az egyetemi éveid, hiszen a szünetekben, vizsgaidőszakokban fogod a gyakorlati idődet a cégeknél tölteni.

A jelentkezésnek van költsége?

A duális képzésekre jelentkezés nem jár többletköltséggel.

Mennyibe kerül a duális képzés?

Ugyanannyiba kerül, mint a „normál” alapképzés (a tandíjainkat az egyes szakok menüpontjaiban találod ITT), sőt igazából kevesebbe, hiszen fizetést is kapsz a képzés teljes ideje alatt. 

Mit fogok csinálni a kiválasztott cégnél?

Gyakornoki pozícióban leszel az adott cég munkatársa. A gyakorlati időszakokban megismered a vállalat egész működését, a szakodhoz kapcsolódó munkaköröket. Ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatod magad a képzés ideje alatt. A pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik. 

A gyakorlati képzésért jár fizetés?

A duális képzés nagy előnye, hogy fizetést is kapsz érte. Ez havonta a minimálbér legalább 65%-ának megfelelő összeg. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát vállalatnál és az egyetemen töltött időszakokban ugyanúgy fizetik.

Mi történik, ha sikertelen a vállalati felvételi?

A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételid, ugyanúgy felvehetnek a hagyományos alapképzési szakra a pontjaid alapján - vagyis "csak" a duális formára nem nyersz felvételt. 

Mi történik, ha nem sikerül a központi felvételi?

A duális képzés az alapképzésben belül működő képzési forma, ha tehát nem sikerül a normál felvételi eljárásban felvételt nyerned, úgy hiába választott ki egy cég a duális képzésben való részvételre, nem tudod azt elkezdeni.

Meggondolhatom magam "menet közben"?

Igen, van rá lehetőséged. Amennyiben sikeres vállalati felvételit tettél, és a központi felvételin is bekerültél az adott szakra, de még nem iratkoztál be, választhatod a hagyományos alapszakot is. Emellett a tanulmányaid során, ha úgy alakulna, hogy nem tudod tovább vállalni a duális képzési formát, akkor kérheted az átsorolásodat a „hagyományos” szakra.

Kell bármilyen elköteleződést vállalnom a cég felé?

Nem.

A cég felmondhatja a szerződést?

Igen, amennyiben a szakmai gyakorlat eredményességét vagy a cég érdekeit veszélyeztető magatartást tapasztalnak a hallgatótól, vagy a szerződésben foglalt szabályokat nem tartja be a hallgató. Illetve abban az esetben is, ha hallgatói jogviszonya szünetel vagy megszűnik.

toogle vége